Örnek Olmalı

Kaan Taşkan İnternet Liginin ilk turunun oynanmasının ardından sporculardan ve velilerden gelen geri dönüşlerden dolayı çok mutluyuz. Güzel bir amaç için organize ettiğiniz bir turnuvanın amacına ulaştığını hissetmek, planlama aşamasında hayal ettiğiniz tepkilerle karşılaşmak çok dolu bir mutluluk. Bir çok küçük sporcumuz ligde oynadığı ve oynayacağı için heyecanlı. Amacımıza ulaşıyoruz. 9 hafta olarak planladığımız ligimizin ilk haftasında olmamıza rağmen aldığımız geri dönüşler tam istediğimiz ölçüde.

Bu mutluluğu en az bizler kadar hak eden kulüp ve unvanlı sporcu dostlarımız ile paylaşmak adına ilk haftada gözlemlediğim önemli örnekleri paylaşmak istiyorum. Çünkü küçük görünen fakat büyük mutluluklara sebep olan bir çok şey bilinmeli, takdir edilmeli ve örnek olmalı. Kendi adıma sosyal medyadan aldığımız tebrikleri emeği geçen herkesle paylaşmak istiyorum.

Örneğin yazımın görseli olarak kullandığım fotoğraf örnek olmalı bence. GM Cemil Can Ali Marandi, GM Batuhan Daştan, GM Vahap Şanal ve FM Özgür Solakoğlu var karede. 2010 yılında hep birlikte hem rakip hem milli takım arkadaşı olan bu sporcuların yaşadığı süreç, aralarındaki ilişki, verdikleri emek, kazandıkları başarılar ve büyükusta olduktan sonra satranç camiasına verdikleri destek örnek olmalı. Fotoğrafta gördüğünüz ülkemizin en değerli sporcularında olan ve küçük sporcularımızda da gelişmesini istediğimiz sporcu karakteri örnek olmalı. Yıllarca aralarında şampiyonluk mücadelesi vermiş bu sporcuların günümüzdeki dostluğu küçük sporcularımıza örnek olmalı. Velilerimiz bunun üzerinde düşünmeli. Hem çok büyük rakip olup hem de büyükusta olmayı başardı hepsi. Kavga etmeden, birbirlerini yıpratmadan sadece kendilerini geliştirerek başardılar. Kendilerini ve bu günlere gelmelerinde emeği olan kulüpleri veya antrenörlerini tebrik ederim. 10 yıl önce bu sporcularla bir fotoğrafta yer alan Özgür Solakoğlu’nun bugün birbirinden yetenekli minik ve genç milli sporcularla turnuvada yer alması ve o heyecanı sporculara aşılama çabası örnek olmalı. Unutmayalım ki bugün CM unvanıyla oynayan sporcularımız yarın yeni fotoğraf karesinde yer alacaklar. Bu zihniyet de örnek olmalı.

FIDE Başkan Vekilinin turnuvamızda gelecek vadeden sporcularımızla oynaması örnek olmalı.

A milli takımımızın en önemli sporcularının sadece bu organizasyonda değil her zaman hissettikleri sorumluluk örnek olmalı. Ülkemizdeki üst düzey sporcular alttan gelen gençlere destek olmaya devam ettiği sürece ortaya çıkan organik bağ ülkemizdeki satrancın sigortası olur. Ülkemizdeki sporcuların potansiyeli her şeyin üstesinden gelebilecek düzeydedir. Ülkemizde çok fazla zorluk sayabiliriz belki ama üst düzey sporcularımızın potansiyeli ve kişilik özellikleri çok umut vericidir. Daha çok teşekkürü ve desteği hak ediyorlar.

Rakip kavramını ortadan kaldırarak bir araya gelen kulüpler ve hiçbir hesap yapmadan ‘’ birlik halinde sporcularımıza destek olalım’’ görüşünde kurulan takımlar örnek olmalı.  

İnternet aracılığıyla yayın yapan genç kardeşlerimizin küçük sporcularımız için söylediği destekleyici sözler ve iyi niyetleri örnek olmalı.

Her fırsatta kulübümüze ve ülkemizdeki sporcularımıza destek veren GM Rauf Mamedov başta olmak üzere Azerbaycan Türkü dostlarımızın bu organizasyona ve ülkemizdeki diğer organizasyonlara verdiği destek örnek olmalı. Aynı dili konuştuğumuz Azerbaycan kuvvetli bir satranç kültürüne sahip ve çok değerli antrenörleri var. Ne kadar birbirimize yakın olursak o kadar kuvvetli oluruz. Özellikle küçük yaştaki sporcularımızın ortak çalışmalar yapmasını çok faydalı buluyorum.

FIDE Engelliler Komisyonu üyesi Seçkin Serpil’in Engelsiz Satranç adı ile turnuvada yer alması ve gösterdiği çaba örnek olmalı.

Unvanlı dostlarımdan bahsetmişken biz minik ustayken bize örnek olanlardan bahsetmeden olmaz. IM Can Arduman, IM Suat Soylu, FM Yakup Bayram gibi ülke satrancımızın tarihini iyi bilen kişilerin küçük sporcularla birlikte oynaması da örnek olmalı. Adını saydığım isimler satranç kültürü konusunda çok önemli kişiler. O kültüre çok ihtiyacımız var. Konu satranç kültürü olunca Analiz Yayıncılıktan da bahsetmek istiyorum. Antrenörlerimizden FM Alper Efe Ataman, FM Selim Çıtak, Özgür Akman ve Görkem Sivri’nin Analiz Satranç youtube kanalından yayın yaptıkları 65. Kare programını takip etmenizi ve izlemenizi öneririm. Dolu bir satranç sohbeti göreceksiniz. Ülkemizdeki satranç kültürünün üzerinde yayıncılık anlayışları olması sebebiyle hak ettikleri ilgiliyi göremediklerini düşündüğüm Analiz Yayıncılık ekibinin yaptıklarını çok değerli buluyorum. Yazımın sonunda organizasyonumuza katılan yayıncıların youtube kanal linklerini paylaşacağım. Paylaştığım linklere göz atmanızı ve takip etmenizi öneririm.

En güzel örneği sona sakladım. Satranç gibi egonun yüksek olduğu bir sporda unvanı olmamasına rağmen çalışkanlığı ve kişiliğiyle örnek aldığı bütün unvanlı sporcuların oynadığı turnuvaya adı verilen Kaan Taşkan çok ciddi örnek olmalı. Başarıdan çok daha önemli ve anlamlı değerlerin olduğu konusunda düşündürtmeli hepimizi.

Dokuz hafta boyunca elimizden geleni yapacağız. 24-25 Ekim tarihlerinde İzmir’de bir organizasyon planımız daha var. Lig bitince farklı bir formatla başlatmak istediğimiz bir başka organizasyon üzerinde çalışıyoruz. Bütün bunları gerçekleşmesinde olmazsa olmaz organizasyon ekibimiz ve idari kadromuz başta olmak üzere, emeği geçen tüm dostlarımıza yürekten teşekkür ederim.

FM Fethi Apaydın


Analiz Satranç : https://www.youtube.com/user/AnalizSatranc

Chess24 Türkçe: https://www.youtube.com/channel/UCTQbZcv-4ImPg9rC9jIjzpQ

Global Chess Club: https://www.youtube.com/channel/UCqI6dmYNIabQUbpzobMyOlQ

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Hakları Saklıdır © 2020